ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Το 1993 το Ελληνικός χρέος ήταν στο 98% του ΑΕΠ μετά από μια δεκαετία ξέφρενης σπατάλης από τους σοσιαλιστές που ήταν στην εξουσία. Σε πολλούς ήταν προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα απέφευγε την πτώχευση δεδομένου ότι η δραχμή είχε ήδη αρχίσει να δέχεται πιέσεις.

Η πορεία του χρέους από το 1970 απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα.

debt

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε πτωχεύσει από την δεκαετία του 1990 όταν είχε εθνικό νόμισμα και μετά να είχε εκτελέσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας με σκοπό την είσοδο στο ευρώ μετά 20 χρόνια.

Δηλαδή τώρα έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ευρώ αντί να συζητάμε αν θα βγει.

Όμως οι κερδοσκόποι είχαν άλλους σχεδιασμούς. Ποιοι ήταν ακριβώς αυτοί οι κερδοσκόποι; Σε γενικές γραμμές ήταν αυτοί που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα σε δραχμές που πλήρωναν και υψηλά επιτόκια. Αυτοί έβλεπαν ότι κινδύνευαν να χάσουν όλα τους τα λεφτά που είχαν βάλει σε ομόλογα χωρίς εγγύηση από διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι, με χίλιους και δύο τρόπους πίεσαν να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, ξέροντας ότι κάποτε θα πτωχεύσει μέσα στο ευρώ αλλά τότε οι υπόλοιπες χώρες θα εγγυούνταν το ομόλογα τους.

Και αντί η Ελλάδα να πτωχεύσει το 1998 όταν η δραχμή δεχόταν μεγάλες πιέσεις, η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε μια υποτίμηση 14% τον Μάρτιο και ταυτόχρονη είσοδος στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ με σκοπό την ένταξη στην ζώνη του ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο δηλαδή για να σωθούν οι κερδοσκόποι σε Ελληνικά ομόλογα που δεν άξιζαν ουσιαστικά τίποτα.

Μετά, με λογιστικά κόλπα με ξένους κερδοσκοπικούς οίκους και όνειρα για Ολυμπιάδα, ο λαός αποπροσανατολίστηκε εντελώς και δεν έβλεπε την φάκα που του είχαν στήσει. Πίστευε κανείς που είχε τελειώσει το πρώτο έτος οικονομικών επιστημών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα στο ευρώ;

Μόνο ο παραπλανημένος λαός το πίστευε αυτό. Οι κερδοσκόποι ξέρανε τι κάνανε και θησαύρισαν στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού που τώρα δεν ξέρει πως θα πληρώσει τους υπέρογκους φόρους των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Προδοσία; Δεν ξέρω, ξέρω όμως σίγουρα ότι υπήρξε πολιτική ανεπάρκεια και ίσως και βλακεία. Πως βάζεις μια χώρα στο ευρώ που μόνη της δεν μπορεί να σταθεί όρθια αφού το ευρω είναι ένα δυσκολότερο περιβάλλον από αυτό ενός εθνικού νομίσματος;

Αλλεπάλληλα λάθη, ανεπαρκείς πολιτικοί, χαμηλή νοημοσύνη στα όρια της ηλιθιότητας που σήμερα την πληρώνει με αίμα ένας ολόκληρος λαός που έχει χάσει το προσανατολισμό του από τις αλλεπάλληλες μανούβρες των πολιτικών τα τελευταία 30 χρόνια που ουσιαστικά εξυπηρέτησαν τους εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους.

Γιατί το να έχεις ομόλογα σε δραχμή που είναι σε τρομερή πίεση και ξαφνικά να βρεθείς με ομόλογα σε ευρώ είναι ένα θαύμα που μόνο ηλίθιοι πολιτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Όπως για παράδειγμα η τρομερή επανίδρυση του κράτους από την αποτυχημένη Νέα Δημοκρατία της ρεμούλας και του κρατισμού που αντί αυτού αύξησε το κράτος με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αργόμισθους με υψηλούς μισθούς και δανειζόταν για να τους πληρώσει και να παίρνει την ψήφο τους. Και όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, έστειλε με την πολιτική της το χρέος στα 105% του ΑΕΠ το 2007, επισφραγίζοντας την επερχόμενη πτώχευση.

Προδοσία η βλακεία; Για το πρώτο δεν ξέρω αλλά για το δεύτερο είμαι σίγουρος.

Η απόλυτη έλλειψη πολιτικής νοημοσύνης τα τελευταία 30 χρόνια. Συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα αφού πολλοί από τους συμμετέχοντες στα τότε σχήματα παίζουν πρωταρχικό ρόλο πίσω από τους μπροστάρηδες ηγέτες που ελέγχουν πλήρως.

Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτες με υψηλή νοημοσύνη, κύρος, όραμα και με γνώσεις που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί που είναι μπροστά μας. Πρέπει να εντοπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μετέχουν σε κομματικά σχήματα και να τούς αναδείξουμε. Να αναλάβουν το τιμόνι και με τις πραγματικές τους ικανότητες να αλλάξουν την καταστροφική πορεία την οποία έχει πάρει αυτή η χώρα. Αυτή είναι μία ιδέα προς αυτό τον σκοπό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.