Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ Π. ΖΩΓΡΆΦΟΥ

Παρακολούθησα την εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου στο zougla.gr για την συσκευή παραγωγής ενέργειας του κ. Ζωγράφου από αναλώσιμα υλικά (όχι αυτή πού παράγει ενέργεια από υδρογόνο). Ο δημοσιογράφος έκανε καλά την δουλειά του και ο κ. Ζωγράφος, φυσιογνωμικά και μόνο, φαίνεται ένας έντιμος άνθρωπος. Υποθέτω λοιπόν ότι η συσκευή δουλεύει και το κόστος των αναλώσιμων υλικών είναι όντως 16 ευρώ τον μήνα. Όμως προκύπτουν ορισμένα θέματα τα οποία καμιά φορά οι εφευρέτες είτε αγνοούν είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν, από τα παρακάτω δεδομένα.

1) Η συσκευή απαιτεί αλλαγή αναλώσιμων υλικών και κάποιος πρέπει να το κάνει αυτό σε τακτά διαστήματα

2) Χρειάζεται ενέργεια να παραχθούν τα αναλώσιμα υλικά που ουσιαστικά έχουν εγκλωβισμένη την ενέργεια που παράγεται από την μηχανή αυτή.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αύριο καταργείται η ΔΕΗ και κάθε σπίτι, βιομηχανία και κτίριο γενικά έχει μια τέτοια μηχανή. Θα χρειαστούν τα παρακάτω

Α) Μαζική παραγωγή και διανομή αναλώσιμων υλικών

Β) Μία επιχείρηση που θα αναλαμβάνει να αντικαθιστά τα υλικά αυτά γιατί προφανώς ο κάθε χρήστης δεν θα είναι σε θέση να το κάνει.

Γ) Συσκευές παρακολούθησης των μηχανών παραγωγής ενέργειας και ενημέρωσης της εταιρείας αναλώσιμων και των χρηστών για την αντικατάσταση

Δηλαδή, θα χρειαστεί μια καινούργια εταιρεία, ας την πούμε ΑΒΓ, που θα χειρίζεται το αντικείμενο αυτό. Αυτό σημαίνει εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό και διεύθυνση. Δηλαδή, το τελικό κόστος των αναλωσίμων υλικών εκτοξεύεται κατακόρυφα όταν πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση που αναλαμβάνει να λειτουργήσει μια αξιόπιστη εταιρεία.

Φυσικά, δεν ξέρουμε από τι αποτελούνται αυτά τα αναλώσιμα υλικά, ούτε αν η ενέργεια που παράγουν είναι σταθερή αλλά ελαττώνεται με την ελάττωση της μάζας τους. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν μια τέτοια μηχανή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα. Π.χ. η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου και υδρογόνου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων και την δημιουργία εκρήξεων. Τι θα συμβεί αν πολλές τέτοιες μηχανές λειτουργούν σε μια πόλη;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος παραγωγής αξιόπιστης ενέργειας που είναι φτηνότερος από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Επίσης δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι παραγωγής φτηνής ενέργειας που έχουν υποκρυφθεί. Η παραγωγή ενέργειας κοστίζει και δεν υπάρχει αεικίνητο που να καταστρατηγεί τους νόμους της φυσικής. Γενικά, πιστεύω ότι ζούμε στον καλύτερο από όλους τους πιθανούς κόσμους και μερικές ιδέες που μόνο ακούγονται καλές, οδηγούν στην πραγματικότητα σε ένα πολύ χειρότερο και ίσως πιο περίπλοκο κόσμο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.